Pengar på banken i Sverige är fortfarande en klassfråga

Jonas Lindmark 2011-06-05 | 11:50
Facebook Twitter LinkedIn

Centerpartiet föreslår ett grundavdrag som gör kapitalinkomster upp till 5.000 kronor per år skattefria och hoppas att få stöd för det här förslaget från de andra allianspartierna i regeringen, skriver Annie Johansson som är ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet, på DN Debatt. Människors möjligheter att förverkliga sina drömmar och genomföra sina livsprojekt är beroende av deras sparkapital, men 29 procent av svenskarna har mindre än 10.000 kronor i ekonomisk buffert.

Avdragsrätten för ränteutgifter gör att den som sparar till att köpa en bil, ett hus, en resa eller ett par skor betalar mer i skatt än den som tar ett lån för att finansiera detsamma. Sverige har en hög skatt på inkomster från kapital – 30 procent jämfört med OECD-snittet på omkring 21 procent. I flera

andra länder finns dessutom särskilda sparavdrag eller skatte­frihet som gynnar småsparare, så Centern vill därför införa ett årligt avdrag på omkring 5.000 kronor, som räknas upp med tiden så att långsiktigt ägande premieras.

[ett bra förslag som borde ha chans att få en politisk majoritet. En hake är att ett avdrag som gäller alla ger en stor minskning av statens skatteintäkter. En annan hake är att regeringen vill minska arbetslösheten, vilket försvåras om folk konsumerar mindre och sparar mer. -JL]

Läs mer: DN Debatt

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar