Vi tänker lite annorlunda om Kina

Jonas Lindmark 2011-06-23 | 14:23
Facebook Twitter LinkedIn

”Det är inte säkert att de delar av kinesiskt näringsliv som är börsnoterade är de som tjänar mest på Kinas utveckling framöver” säger Kristoffer Stensrud som förvaltar Skagen Kon-Tiki i en intervju i Affärsvärlden (22/2011). Förklaringen till den låga andelen Kina i fondens portfölj är den politiska risken: ”Att en stor del av Kinas börsnoterade företag domineras av staten gör oss extra aktsamma. Men några kinesiska bolag har vi i portföljen, för till sist är det en fråga om pris.”

Skagen investerar hellre i börsbolag i andra tillväxtländer som säljer mycket till exempelvis Kina. Förut undvek Skagen även Ryssland men nu är fonden överviktad jämfört med sitt index vilket beror på börsraset hösten 2008: ”För det första föll värderingarna av kvalitetsbolag våldsamt på grund av då

lig likviditet. För det andra fick bolag som inte var kvalitetsbolag möjlighet att bli det genom att förbättra bolagsstyrningen och utdelningspolitiken samt öka förutsägbarheten från huvudägarna. Dessutom har skattesystemet ändrats.”
Men Kristoffer Stensruds fyra favoritaktier är noterade i andra länder: Elektrobras i Brasilien, Hyundai Motors i Sydkorea, Hon Hai Precision i Taiwan och svenska ABB.

Läs mer: Affärsvärlden

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar