Tre av fyra svenskar kan inte bedöma sin pension

Jonas Lindmark 2011-07-11 | 15:05
Facebook Twitter LinkedIn

75 procent av yrkes­arbetande svenskar vet inte om deras totala pensionssparande kommer att räcka för deras behov som pensionärer, enligt en Sifo-undersökning under juni som Sjunde AP-fonden presenterar på DN Debatt. Bara 17 procent svarar "Jag vet att det kommer att räcka, jag har räknat efter" och 8 procent svarar "Jag vet att det inte kommer att räcka, jag har räknat efter."

VD Richard Gröttheim drar av detta slutsatsen att hela pensionssystemet därför blir mer av ett lotteri: "Några chansar och har tur. Andra får betala dyrt den dag de vill sluta arbeta." Orsaken är att enligt honom att alla aktörer har egenintressen som står i vägen för ett mer lättbegripligt system: "Försäkringsbolagen är intresserade av att så många sparare som möjligt låser in så mycket pengar som möjli

gt i pensionsförsäkringar. Fondbolagen styr gärna spararna mot aktivt förvaltade fonder med höga avgifter, trots att de generellt ger lägre avkastning. Rådgivarna lever på att systemet är invecklat och att spararna är oengagerade. För fackföreningsrörelsen är tjänstepensionsavtalen en del av existensberättigandet."

Lösningen är enligt Gröttheim samordnad självreglering och/eller lagstiftning som bland annat hårdare reglera skyddet för soffliggarna genom hela systemet. Det nya förvalsalternativet i premiepensionssystemet anpassar risknivån efter inkomstpensionen och på samma sätt skulle icke-väljar-alternativen i tjänstepensionen kunna samordnas och anpassas till att spararna redan har en allmän pension med en viss utformning.

Läs mer: DN Debatt

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar