Med lögnen som vapen i fondkriget

Jonas Lindmark 2011-10-19 | 21:22
Facebook Twitter LinkedIn

Nordea har fått kritik för att bankens fonder har lyckats dåligt jämfört med konkurrenterna under de senaste tio åren. SvT Aktuell har granskat fondernas avkastningar jämfört med index och använt en jämförelse med liknande fonder gjord av Morningstar. E24 följer upp med kritik av Nordea för att banken inte aktivt marknadsför sina indexfonder som ett billigare och bättre alternativ.

"Jag vet inte det" säger Nordeas Sverigechef Hans Jacobson som svar på en fråga från Aktuellt om vad det beror på att få kunder väljer bankens billiga indexfond istället för Nordeas aktivt förvaltade Sverigefond som har drygt tre gånger så hög årsavgift. Enligt E24 är det en flagrant lögn eftersom banken har en strategi att framhålla de dyra fonderna för kunderna.

[det är normalt i alla bran

scher att främst försöka sälja de varor och tjänster som ger högst lönsamhet. Krav på höga marginaler och kortsiktiga säljmål kan dock skada förtroendet hos kunderna, vilket drabbar den långsiktiga lönsamheten. Denna risk finns i alla företag. -JL]

Läs mer: E24

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar