ISK gav inflöde i fonder

Jonas Lindmark 2012-08-14 | 19:48
Facebook Twitter LinkedIn

Hushållens direktsparande stod för en stor del av nysparandet i fonder även under andra kvartalet 2012, visar kvartalsstatistiken från Fondbolagens Förening. Jämfört med första kvartalet var dock fördelningen jämnare, med inflöden även till fondförsäkringar. Totalt under första halvåret nettosparades 19 miljarder varav hushållens direktsparande utgjorde 13 miljarder.

Troligen beror detta främst på lanseringen av det nya investeringssparkontot (ISK) i januari, men ISK redovisas tyvärr inte separat i statistiken. Om fondbolag och ISK-institut ingår i samma koncern så räknas det in i hushållens direktsparande. Annars har fondbolag det finansiella företaget som erbjuder ISK som motpart och vet därmed inte vilken typ av sparande det gäller, så då hamnar fondsparandet under kategorin

”företag” i statistiken på samma sätt som annat förvaltarregistrerat fondsparande.

Totalt var den sammanlagda fondförmögenheten hos fondbolagen som rapporterar till Fondbolagens Förening 1856 miljarder kronor per 30 juni, varav hushållen står för 26%, fondförsäkring och IPS 29%, premiepensionen 22% och övriga (företag med mera) 22%.

Läs mer: Fondbolagens Förening

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar