Det finns ingen sammanställning över ISK

Jonas Lindmark 2013-02-04 | 11:18
Facebook Twitter LinkedIn

Hela 23 miljarder netto var hushållens direktsparande i fonder år 2012, enligt kvartalsstatistiken från Fondbolagens Förening. Det är det högsta inflödet sedan statistiken startade, men beror troligen främst på att investeringssparkontot (ISK) infördes under 2012 och gjorde att pengar flyttades från kapitalförsäkringar till ISK.

Tyvärr redovisas ISK inte separat i statistiken och det beror enligt pressmeddelandet på att det inte finns någon sammanställning tillgänglig över ISK vare sig hos myndigheter eller från ISK-företagen. Fondbolagens Förening redovisar ISK som "hushållens direktsparande" när fondbolag och ISK-institut ingår i samma koncern. Annars har fondbolag det finansiella företaget som erbjuder ISK som motpart och vet därmed inte vilken typ av sparande det gäller. Det

ta sparande hamnar därmed under kategorin ”företag” liksom annat förvaltarregistrerat fondsparande.

Läs mer: Fondbolagens Förening

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar