Årets deklarationstips

Jonas Lindmark 2013-04-15 | 14:45
Facebook Twitter LinkedIn

Blanketten för deklarationen av inkomster år 2012 har skickats ut och ska ha kommit fram senast måndag 15 april. För att ha chans att få pengar tillbaka redan innan midsommar ska du ha deklarerat senast torsdag 2 maj.

Två nyheter finns i årets deklaration för alla fondsparare: (1) Skatten för fondinnehav betalas från och med i år in av fondspararen själv istället för att skatt tas ut av fondbolaget. 0,4 procent av värdet vid årets ingång redovisas som inkomst av kapital och finns normalt förtryckt i deklarationen.
(2) Även innehav på den nystartade sparformen investeringssparkonto hamnar under inkomst av kapital i deklarationen genom att en schablonintäkt beräknas och beskattas med 30 procent. Denna schablonintäkt står redan angiven i deklarationen och är lika med kapitalund

erlaget gånger statslåneräntan 30 november året före (1,65 procent för årets deklaration).

Läs mer: Swedbank Robur

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar