Statligt alternativ slår dyra PPM-rådgivare

Jonas Lindmark 2013-08-25 | 10:23
Facebook Twitter LinkedIn

En genomgång av avkastningen det senaste året för de egna fonder som PPM-förvaltare har med i PPM-systemet visar att bara 1 av 40 fonder har nått en lika hög avkastning som AP7 Aktiefond som är basen i det statliga icke-valsalternativet AP7 Såfa. Dagens Nyheter påpekar att i de flesta fall är avkastningen mindre än hälften så hög.
"Det har varit en period där aktiemarknaderna gått upp mycket och det gynnar AP7 Aktiefond eftersom det finns en hävstång i förvaltningen" säger Mats Öberg, chef för fond­enheten på Pensionsmyndigheten. Men han påpekar också att myndigheten brukar informera om att avgifterna är höga och att det sällan lönar sig att betala separat för PPM-förvaltning.

Flera av rådgivningsbolagen har varit i blåsväder det senaste året. I juli polisanmäldes Strategi

Placering för att ha flyttade över spararnas pengar till en annan fond och granskas av både Ekobrottsmyndigheten och Finans­inspektionen. Tre av rådgivningsbolagen har också mot vite förbjudits att använda olika former av marknadsföring mot kunderna: Positiv Pension, Svensk Fondservice och Prognosia.

Läs mer: Dagens Nyheter

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar