Varannan fond felprisad

Jonas Lindmark 2013-10-11 | 16:38
Facebook Twitter LinkedIn

Sverige har en hög andel aktiefonder som tar betalt för aktiv förvaltning men avviker för lite från börsindex, säger den danska professorn Jesper Rangvid i DI. Hans kritik baseras på forskningsrapporten ”Explicit and Closet Indexing, Fees, and Performance” av Cremers, Ferreira, Matos och Starks från 2011. Jesper Rangvid ger tipset att välja billiga indexfonder när de historiska prestationerna är jämbördiga eller om du är en passiv investerare.

[Det är främst Sverigefonder som kritiseras i forskningsrapporten, inte bredare aktiefonder. Kravet att ”active share” ska vara över 60 procent är för hårt när investeringen görs på en begränsad marknad som Stockholmsbörsen där ett fåtal stora bolag väger tungt i index. Kraven på riskspridning i fondlagen betyder att förvaltare inte får i

nvestera mer än 10 procent av fondförmögenheten i fyra bolag och inte mer än 5 procent i övriga innehav, så när Sverigeförvaltare tror på ett storbolag blir andelen nära index. Även uppenbart aktivt förvaltade Sverigefonder hamnar därför ofta under 60 procent (se ”Tabell active share Sverigefonder”, länk ovan till höger).
Dessutom har DI feltolkat diagram 1 i forskningsrapporten, det är Polen, Sverige och Finland som ligger i topp när det gäller andelen fonder som är aktivt förvaltade men har aktiv andel under 60 procent. –JL]

Läs mer: Dagens Industri

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar