Norska fondsparare väljer fonder med lägst avgifter

Jonas Lindmark 2013-10-29 | 10:56
Facebook Twitter LinkedIn

En granskning som Morningstar i Danmark gjort av det nya europeiska kostnadsmåttet årlig avgift (”ongoing charges”) som började användas i juli 2011 visar att investerarna i de flesta länder har reagerat på prisskillnader genom att placera mer pengar i fonder med lägre avgifter. I genomsnitt har fonder som uppnått stor fondförmögenhet 20 procent lägre avgiftsprocent än små fonder. I fyra länder saknas dock ett tydligt samband mellan avgiftsnivå och fondernas storlek: Belgien, Italien, Nederländerna och Norge.

Norge är samtidigt det land där fondsparandet i snitt kostar minst, ett kapitalvägt snitt av de norska fondernas årliga avgifter är bara 0,72 procent per år. Men det är främst räntefonder som är mycket billigare i Norge än i Sverige, medan aktiefonder har årliga avgifter på

samma nivå och blandfonder är något dyrare i Norge. Sverige ligger totalt sett strax under genomsnittet i Europa som är 1,08 procent per år, men kostnaderna för sparandet i svenska fonder skulle vara ännu lägre om andelen investerad i aktiefonder inte vore den högsta i Europa. Å andra sidan är det svenska sparandet i aktiefonder billigast i Europa: i snitt 1,09 procent årlig avgift jämfört med 1,46 procent i Europa utanför Norden.

Länder som Frankrike och Irland får lägre snittkostnader för fondsparandet eftersom investerarna där har valt en högre andel räntefonder, som även i Sverige har betydligt lägre årlig avgift. Deras obligationsfonder är i snitt dyrare än de svenska, medan deras penningmarknadsfonder är billigare.

Läs mer: Morningstar (PDF 1,8 MB)

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar