Dold bonus göder fondaktörer

Jonas Lindmark 2014-01-27 | 16:26
Facebook Twitter LinkedIn

Banker, försäkringsförmedlare och andra mellanhänder kräver en provision på mellan 30 och 50 procent av fondernas årsavgifter, påpekar Dagens Industri. Det händer att förmedlare trycker på för att fondbolagen ska höja sina årsavgifter, så att mellanhanden får en större kickback. Detta liknar den marginal som detaljhandeln har i andra branscher.
"Vanliga småsparare är nog inte medvetna om kickbacken" säger Nordnets sparekonom Günther Mårder. Även nätmäklare som Avanza och Nordnet kräver provisioner, som ger ungefär 10 procent av deras omsättning. 2012 var det 150 miljoner kronor.

Storbankerna vill inte berätta hur mycket de får in på provisioner från externa fonder, men Finansinspektionen säger att förmedlare är skyldiga att redovisa hur stora incitamenten är: "Regelverket

är tydligt på det här området. Ett bolag måste tillhandahålla information om incitament och ersättningar till sina kunder" säger Håkan Dahlberg, chef för investerarskyddet på FI.

Läs mer: Dagens Industri

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar