Skandia tar bort up front-provisioner

Jonas Lindmark 2014-05-19 | 16:26
Facebook Twitter LinkedIn

Skandia har beslutat att från årsskiftet sluta betala up front-provisioner för försäkringar med löpande inbetalningar. Enligt pressmeddelandet kommer beslutet efter att Skandia under lång tid har försökt att få med sig resten av branschen på en gemensam förändring, vilket har fallit på motståndet från några få bolag.



Provisioner är ersättningar från ett försäkringsbolag till förmedlarbolag som säljer dess försäkringar och så kallade up front-provisioner är ersättningar som betalas ut direkt efter försäljningstillfället.



"Vi är ett långsiktigt, kundstyrt bolag och det är utgångspunkten för all vår verksamhet. Vi tycker att det är rätt och rimligt att betala provisioner, eftersom rådgivning har ett högt värde för kunderna och de som utför den tjänsten måste få betalt för sitt jobb oavsett om de är anställda av Skandia eller av ett annat bolag. Men utformningen måste främja långsiktig kundnytta, inte snabba klipp, och med up front-provisioner finns en risk att kunden styrs till det bolag där säljaren får högst ersättning direkt vid tecknandet" säger Bengt-Åke Fagerman, Skandias koncernchef.

Läs mer: Skandia

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar