Tusenlappar ryker i avgifter för HSB-sparare

Jonas Lindmark 2014-09-25 | 20:40
Facebook Twitter LinkedIn

HSB lanserade i april 2014 en möjlighet att bosparande som är kopplat till organisationens bostadskö kan flyttas från räntekonto till aktiefonder. Men 97.000 bosparare får bara välja mellan två fonder: Robur Ethica Sverige och Robur Ethica Global. Dessa har enligt en granskning i SvD låg aktiv risk (tracking error) och låg active share, vilket gör att de liknar passiva indexfonder. Men de har en förvaltningsavgift på 1,42 procent per år, jämfört med snitt på 0,46 procent för indexfonder som placerar i svenska aktier.

Magnus Ekström, finanschef på HSB, säger till SvD att de valde att erbjuda sina medlemmar fonder från Swedbank Robur för att banken har ett IT- och administrationssystem som passar HSB. Fondernas valdes i nästa steg och då krävde HSB att de skulle ha etisk profil.<

p>Läs mer: Svenska Dagbladet

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar