ISK har ökat till 6 procent av fondsparandet

Jonas Lindmark 2015-05-13 | 15:04
Facebook Twitter LinkedIn

Svenska folket sparade främst i fonder via investeringssparkonto (ISK) under första kvartalet, 28 miljarder av de totalt 46 miljarder som nettosparades enligt Fondbolagens Förenings kvartalsstatistik. Det totala fondsparandet via ISK är 183 miljarder kronor per 31 mars, vilket motsvarar 6 procent av den samlade fondförmögenheten.

Hushållens direktsparande, där individer är andelsägare direkt hos fondbolaget, har samtidigt fortsatt att minska. Uttagen netto var 8 miljarder under första kvartalet och direktsparandets andel av det totala fondsparandet har minskat till 16 procent.

Störst är fondsparandet fortsatt via Pensionsmyndigheten, premiepensionen står per 31 mars för 26 procent av den samlade fondförmögenheten på 3290 miljarder kronor. Näst störst är sparandet via

fondförsäkringar, som tillsammans med den liknande lösningen IPS står för 27 procent av det fondsparande som rapporteras till Fondbolagens Förening.

Läs mer: Fondbolagens Förening

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar