Rådgivarnas nya pensionsbluffar

Jonas Lindmark 2015-09-16 | 7:42
Facebook Twitter LinkedIn

Två nya sätt att lura PPM-sparare är fakturor för trycksaker som är gratis och förvaltningsbolag som vill få den 6-siffriga koden till kundernas mobila bank-id. Paket med något som kallas Lilla pensionsportföljen innehåller en faktura på 799 kronor tillsammans med en katalog över de fonder som finns i premiepensionssystemet och en blankett för att byta fonder, som kan beställas kostnadsfritt hos Pensionsmyndigheten.
"Det har varit lite mer extrema ärenden och det är oroväckande. Vi har skickat ärenden vidare till Konsumentverket och Finansinspektionen" säger Monica Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Konsumentverket fortsätter att granska företag som tar en extra avgift för att sköta valet av PPM-fonder. Just nu granskas Advisor Fondförvaltning för att försä

ljarna anses ha använt hotfulla argument och att bindningstiden på avtalen varit så lång som fem år, samt Svensk Pensionstjänst för att kunderna upplevt marknadsföringen som aggressiv samt att mottagare fått fakturor utan att de godkänts.
700.000 svenskar anlitar enligt Pensionsmyndigheten rådgivningsbolag, vars fonder förra året tog ut avgifter som i genomsnitt är 126 procent högre än genomsnittsfonden i PPM.

Läs mer: Dagens Nyheter

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar