65 procent av aktiefonderna på plus

Jonas Lindmark 2015-10-01 | 10:26
Facebook Twitter LinkedIn

I snitt har de svenska aktiefonderna stigit 1,5 procent under de tre första kvartalen 2015. Ett litet antal högriskfonder, främst inriktade på Latinamerika, Kina och Afrika, har dock de senaste månaderna fallit brant och drar ned snittet. I toppen med värdeökning över 12 procent finns förra årets förlorare Rysslandsfonder tillsammans med ett stort antal småbolagsfonder som placerar på Stockholmsbörsen.

Första kvartalet 2015 var extremt starkt, i snitt var värdeökningen då 14 procent till stor del tack vare en fortsatt stigande USA-dollar. Men därefter har aktiefonderna backat tillbaka och under tredje kvartalet var värdeminskningen i genomsnitt 8 procent. Fortfarande har dock 217 av totalt 336 aktiefonder registrerade i Sverige (65%) stigit i värde från årsskiftet fram till 30

september.

Läs mer: Morningstar

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar