Så hittar du bästa indexfonden

Jonas Lindmark 2015-11-10 | 11:55
Facebook Twitter LinkedIn

De senaste 5 åren är skillnaden stor mellan indexfonder som speglar index som mäter aktiekursernas utveckling på Stockholmsbörsen, visar en jämförelse i SvD Näringsliv. Klart bäst bland 15 Sverigefonder som passivt följer index är Handelsbanken Index Criteria (+75%) och SPP Aktiefond Sverige (+73%). Sämst är State Street Sweden Index (+47%) och Xact OMXS30 (+62%). Skillnaderna beror främst på att fonderna följer olika index där olika många börsbolag ingår. Aktier i små och medelstora börsbolag har i snitt utvecklats betydligt bättre under de senaste 5 åren, så indexfonder som köpt enbart de största börsbolagens aktie har halkat efter.

De två vinnarna, Handelsbanken Index Criteria och SPP Aktiefond Sverige, har dessutom haft fördel av att de följer index med etisk profil. Till

exempel har de därför avstått från att investera i Telia Sonera och Swedish Match, vilket har varit en fördel under de senaste 5 åren.

Läs mer: Svenska Dagbladet

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar