Skärpta krav efter misstänkt PPM-bluff

Jonas Lindmark 2016-02-18 | 10:22
Facebook Twitter LinkedIn

Använda aldrig dina digitala bank-ID på uppmaning av andra, varnar Pensionsmyndigheten, efter att ha fått samtal från flera PPM-sparare som känner sig lurade av telefonsäljare som ringer upp och påstår att de samarbetar med Pensionsmyndigheten. Senast i maj ska Pensionsmyndigheten skärpa kraven vid fondbyten genom att sparare även kommer att behöva signera en extra gång med Bank-ID vid fondbyten, enligt samma rutin som vid bankbetalningar.

Myndigheten har också anmält Lundstedt Fond & Finans till polisen, Konsumentverket och Finansinspektionen. Bolaget pekas ut för att ligga bakom att rådgivare tar hjälp av spararens elektroniska ID för att logga in på spararens konto och sedan flytta pengarna till en fond som rådgivaren får provision för, skriver DN. Pensionsmyndigheten unders

öker ytterligare ett fall.

”Vi ser synnerligen allvarligt på att någon byter fonder utan att man vet om det. Det är jämförbart med att stjäla någon annans fysiska ID och vi har polisanmält eftersom vi anser att det är brottsligt. Vi vill att de övervakande myndigheterna tittar på det här också och förhoppningsvis vidtar åtgärder” säger Mikael Westberg, chefsjurist på Pensionsmyndigheten, till Dagens Nyheter.

Läs mer: Dagens Nyheter

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar