Du har rätt att veta vad rådgivaren får

Jonas Lindmark 2016-02-25 | 13:42
Facebook Twitter LinkedIn

Ett totalstopp för provisioner kommer att innebära att många små fondbolag tvingas stänga igen, säger Fredrik Nordström som är ny VD får Fondbolagens Förening, i en intervju i Privata Affärer (3/2016). Finansinspektionen vill ha ett totalt provisionsförbud och det finns en rädsla i fondbranschen att detta skulle leda till att storbankerna enbart säljer sina egna fonder, vilket i så fall leder till att små fondbolag måste hyra kontorslokaler och anställa egna säljare.

Redan med nuvarande regler har du som konsument rätt att vända dig till den fondplattform eller bankrådgivare du har använt och få besked om hur mycket provision förmedlaren har fått betalt av fondbolaget för ditt sparande. En förändring som fondbolagen önskar är att de ska få rätt att erbjuda kunderna investerings

sparkonto (ISK), istället för att kunderna som idag måste använda en mellanhand som administrerar ISK men även kräver en stor del av fondernas förvaltningsavgifter.

Läs mer: Privata Affärer

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar