Fondindex visar vinnarna per 31 mars

Jonas Lindmark 2016-04-05 | 12:08
Facebook Twitter LinkedIn

Guldfonderna har utvecklats klart bäst under första kvartalet 2016 med en värdeökning på i snitt 36 procent, visar Morningstars fondindex. Även Brasilienfonder (18%), Latinamerikafonder (11%), Turkietfonder (11%) och Rysslandsfonder (8%) utvecklades starkt trots att genomsnittet för alla typer av aktiefonder var en värdeminskning med 4 procent från årsskiftet fram till 31 mars.


Bioteknik var sämsta kategori, efter stark utveckling de senaste åren föll de 26 procent första kvartalet. Även läkemedelsfonder (-13%), finansfonder (-11%) och aktiefonder som investerar i Storbritannien (-10%) backade ovanligt brant.


Fördelen med fondindex är att de räknas med fördröjning, så att alla fondbolag hinner rapportera andelskurser per samma datum. Det ger rättvisa jämförelser. Dessutom är index placerade i en trädstruktur som gör att varje fond kan jämföras med flera olika grupper fonder. En annan fördel är att bara fonder som marknadsförs i Sverige ingår. Du hittar fondindex under ”Verktyg” i menyn på Analys-delen av sajten.

Läs mer: Morningstar

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar