Bara 9% av aktiefonderna på plus först kvartalet

Jonas Lindmark 2016-04-07 | 12:54
Facebook Twitter LinkedIn

Den branta börsnedgången under januari och första halvan av februari har följt av en återhämtning, men fortfarande har de flesta aktiefonder backat i värde hittills under år 2016. Bara 32 av 342 svenskregistrerade aktiefonder (9%) har stigit i värde från årsskiftet fram till 6 april.


Vinnarna bland svenska aktiefonder hittills i år är East Capital Turkiet och SEB Östeuropafond som båda klättrat 9 procent, samt Gustavia Energi & Råvaror som stigit 8 procent. Förlorare är Cicero China och Länsförsäkringar Japan som båda backat 14 procent. I genomsnitt är aktiefondernas värdeminskning 4 procent.


Väldigt tydligt är också att utvecklingen under första kvartalet är den motsatta mot avkastningen de senaste fem åren. De aktiefonder som steg brantast under börsuppgången från hösten 2011 till sommaren 2015 är de som backat mycket hittills i år, medan förlorarna de senaste åren nu har fått viss revansch.

Läs mer: Morningstar

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar