Nobelstiftelsen har storsatsat i hedgefonder

Jonas Lindmark 2016-12-08 | 11:03
Facebook Twitter LinkedIn

Andelen hedgefonder har höjts till en tredjedel i Nobelstiftelsens förvaltning, medan andelen aktier har sänkts från 55 till 45 procent, visar årsrapporten för 2015. Syftet är att få en bättre avvägning mellan risk och avkastning efter att aktier givit hög avkastning de senaste fem åren. Under år 2015 kostade prisutdelning och administration sammanlagt 98 miljoner kronor, vilket är 2,6 procent av marknadsvärdet på stiftelsen tillgångar vid årets slut.

"Två saker skiljer Nobelstiftelsen från en del andra förvaltare. Det ena är att det inte finns någon tidshorisont. Pengarna ska så att säga vara säkrade för evigt. Det andra är att man samtidigt ska ha utdelningar varje år. I det här fallet måste kostnader för priser och stiftelsearbete täckas av avkastning" säger Johan Hagbarth,

placeringsstrateg på SEB, till SvD Näringsliv.

Läs mer: Svenska Dagbladet

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar