Monyx fond-i-fond kritiseras

Jonas Lindmark 2017-03-18 | 11:53
Facebook Twitter LinkedIn

Monyx största PPM-fonder har investerat tungt i hedgefonder hos bolaget Alphacore, som ägs av Monyx tillsammans med Solidar, skriver DI. Så länge ägarandelen är under 50 procent räknas inte fonden som som systerfond, vilket gör att Pensionsmyndigheten inte kräver rabatt på avgifterna i Alphacores fonder.
Monyx PPM-fonder investerar också i andra fonder inom Monyxkoncernen. Eftersom investeringarna bara ligger på 3 till 6 procent av fondkapitalet omfattas de inte av reglerna kring fond-i-fond, för enligt Pensionsmyndighetens bestämmelser blir investeringar i systerfonder rabattpliktiga först vid 10 procent. Monyx VD Johan Wagman säger dock till DI att bolaget inte använder sig av möjligheten att ta dubbelt betalt: ”Det är ingen skillnad om vi skulle ha det som direktinvestering. Ef

tersom det är i samma fondbolag så tar vi ingen förvaltningsavgift.”

Läs mer: Dagens Industri

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar