Många av spararnas bästa PPM-fonder stängs

Jonas Lindmark 2017-12-21 | 10:45
Facebook Twitter LinkedIn

Fonder med mer än 50 procent av fondkapitalet från PPM (premiepensionen hos Pensionsmyndigheten) ska köpstoppas, enligt ett förslag från myndigheten som ingår i Finansdepartementets nya promemoria ”Ett tryggt och mer hållbart premiepensionssystem”. Den nya regeln är en av de 30 åtgärder som Pensionsmyndigheten föreslog i våras för att rensa bort dåliga PPM-fonder.

Fondbolagens Förening är positiv till de andra 29 åtgärderna och anser att de borde ha genomförts långt tidigare. Men 50%-kravet anser föreningen är feltänkt eftersom många av PPM-fonderna som riskerar att stängas för nya insättningar av premiepension är inte bara populära, de är också bland fondtorgets allra bästa fonder sett till historisk avkastning och avgiftsnivåer. 50%-regeln skulle påverka en av sex PPM-fonder,

omkring hälften av kapitalet och två av tre sparare med egen fondportfölj. 7 av 10 av de populäraste fonderna träffas.

"Inte bara framgångsrika aktiefonder riskerar att stoppas, utan även fonder med låga avgifter, generationsfonder och fonder som på annat sätt just skräddarsytts för premiepensionssparande på ett liknande sätt som ickevalet, träffas av regeringens förslag" säger Fredrik Nordström, VD på Fondbolagens förening.

[de sex riksdagspartier som ingår i Pensionsgruppen och gemensamt tar ansvar för pensionssystemet har dock redan kommit överens om att Pensionsmyndighetens 30-punktsprogram ska genomföras, vilket de offentliggjorde på DN Debatt 14 december. Kritiken mot 50%-regeln har varit välkänd i över ett halvår och Finansdepartementet diskuterar i sin promemoria att gränsen kunde kompletteras med en regel att om PPM-andelen av fondförvaltarens totala kapital understiger 50 procent, så bör PPM-andelen i en enskild fond kunna uppgå till maximalt 80 procent. Men det är Pensionsgruppen i riksdagen som avgör, inte Finansdepartementet. -JL]

Läs mer: Fondbolagens Förening

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar