Höj skatten på kapital och ta bort ISK

Jonas Lindmark 2018-01-17 | 12:44
Facebook Twitter LinkedIn

En låg schablonskatt som tas ut varje år oavsett värdeförändring har lockat många fondsparare att flytta sparande till ISK, som lanserades år 2012. Men de ekonomiska experterna inom den oberoende ideella organisationen SNS vill ta bort ISK och höja skatten på pensionsförsäkringar. Istället vill de hitta andra sparformer som förenklar fondsparande utan att snedvrida, till exempel ett finanssparkonto där endast uttag som överstiger insättningar beskattas som vanlig kapitalvinst.

Sverige behöver höjd skatt på kapital och sänkt på arbete för att uppmuntra människor att anstränga sig och minimera ekonomiska snedvridningar, skriver forskarna i SNS Konjunkturråd i sin rapport för 2018. Genom att slopa den särskilda beskattningen av pensionsförsäkringar och ISK för att istället ändra t

ill 25 procent skatt på alla kapitalinkomster, samt återföra fastighetsskatt och arvsskatt, skulle beskattningen av arbetsinkomster kunna sänkas. Att sänka marginalskatten för medelstora och höga arbetsinkomster skulle enligt SNS sannolikt vara mest samhällsekonomiskt gynnsamt.

Läs mer: DN Debatt

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar