Fonderna med den högsta risken

Jonas Lindmark 2018-01-25 | 9:30
Facebook Twitter LinkedIn

Ädelmetallfonder samt landfonder som investerar i länder med stor osäkerhet om framtiden toppar listan med de aktiefonder som ger störst risk, mätt som historisk standardavvikelse hos fondens marknadsvärde.

Orsaken till att just guldfonder är i topp och svänger dubbelt så mycket som guldpriset är enligt en analys av Avanzas fondexpert att guldfonderna köper aktier i gruvbolag som dels ger bolagsspecifik risk (utvinningspotential, finansieringskostnad, produktionskostnader) och dels politiska risker (bland annat för att de ofta har gruvor i diktaturer). Ett aktieinnehav som finns i alla ädelmetallfonder är är Agnico Eagle Mines, ett gruvföretag som är noterat på Torontobörsen och har drygt 8000 anställda. Agnico Eagles aktiekurs dubblades under 2015 och första halvan av 2016, medan guldpriset under samma period bara steg 15 procent.

Läs mer: Avanza

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar