Inte lämpligt med omfattande PPM-granskning

Jonas Lindmark 2018-02-20 | 11:38
Facebook Twitter LinkedIn

Finansinspektionen fortsätter att argumentera för en drastisk minskning av antalet PPM-fonder i sitt remissvar på finansdepartementets förslag "Ett tryggt och mer hållbart premiepensionssystem", som är baserat på överenskommelsen i riksdagens Pensionsgrupp i december.

Finansinspektionen vill kraftigt minska antalet fonder som går att välja mellan för premiepensionen hos Pensionsmyndigheten (PPM), bland annat genom att ställa avsevärt högre krav för medverkan på fondtorget. Till exempel vill myndigheten fortfarande att fondförvaltare ska ha minst 10 års erfarenhet och att minimikapitalet ska vara 5 miljarder kronor per fond. Inte heller är det lämpligt att Pensionsmyndigheten bygger upp kompetens för en omfattande granskning av fonder, som inte kommer att behövas när det upphan

dlade fondutbud som Pensionsgruppens beslut är infört. Finansinspektionen anser att "brett utbud" i Pensionsgruppens överenskommelse ska tolkas som att det räcker med en eller två fonder i varje kategori, eftersom det ger ett brett utbud av risknivåer.

Läs mer: Finansinspektionen

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar