Solidar avregistreras från PPM

Jonas Lindmark 2018-04-24 | 16:51
Facebook Twitter LinkedIn

Pensionsmyndigheten säger upp avtalet med fondbolaget Solidar Fonder och avregistrerar fonder kopplade till bolaget från premiepensionen hos Pensionsmyndgheten (PPM). Solidars åtta fonder samt den externt förvaltade fonden Solidar Sicav Global Fokus köpstoppades i december 2017, därefter har myndigheten granskat om fondbolaget har följt samarbetsavtalet.

Slutsatsen är enligt ett pressmeddelande att Solidar brutit mot PPM-avtalet på flera punkter. Fondbolaget har inte agerat i pensionsspararnas intresse när man valt förvaltningsmodell, istället har Solidar haft en medveten strategi att handla till en omotiverat högre kostnad i syfte att gynna bolagets ägare. Bolaget har dessutom haft ohanterade intressekonflikter och bristande interna regler. Pensionsmyndigheten hänvisar också t

ill Finansinspektionens beslut förra veckan att ge Solidar en varning.

Innehavet i de nio fonder som nu avregistreras uppgår till drygt 16 miljarder kronor. Pensionsmyndigheten skickar nu en säljorder på hela innehavet till Solidar. 67.000 PPM-sparare har hela eller delar av sin premiepension i fonderna. De kommer att få ett brev hemskickat med information om avregistreringen.

Läs mer: Pensionsmyndigheten

NYCKELORD
PPM
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar