ISK lika stort som direktsparandet i fonder

Jonas Lindmark 2018-05-04 | 8:43
Facebook Twitter LinkedIn

Andelen fondsparande via det skattegynnade investeringssparkontot (ISK) fortsätter att växa och är numera ungefär lika stort som direktsparandet. Under första kvartalet 2018 har fondspararna fortsatt att främst nyspara via ISK, som gav 7,6 miljarder kronor av det totala nettosparandet på 8,8 miljarder, enligt kvartalsstatistiken från Fondbolagens Förening.

Fondsparande via ISK inom samma koncern är 8 procent av den totala fondförmögenheten på 3960 miljarder kronor som rapporteras till kvartalsstatistiken. Direktsparandet, där hushållen äger andelar direkt i fonder, har fortsatt att minska och är 12 procent. Dessutom finns det förvaltarregistrerade sparandet, till exempel depåer hos Avanza och Nordnet, som innehåller 9 procent av fondkapitalet. ISK har sedan starten 2012 varit p

opulärt bland kunder hos dessa mellanhänder och det verkar rimligt att de kortsiktiga skattefördelarna gör att ungefär hälften av det förvaltarregistrerade fondsparandet är via ISK.

Orsaken till svagheten i kvartalsstatistiken är att rapporteringen av just ISK-sparandet bara görs i de fall fondbolag och ISK-institut ingår i samma koncern. I övrigt har svenska och utländska fondbolag det finansiella företaget som erbjuder ISK som motpart (till exempel Avanza och Nordnet) och vet därmed inte vilken typ av fondkonto det gäller. Detta ISK-sparande hamnar därför i kategorin ”förvaltarregistrerade fondandelar” tillsammans med allt annat förvaltarregistrerat fondsparande.

Läs mer: Fondbolagens Förening

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar