Första steget mot ett tryggare PPM-torg

Jonas Lindmark 2018-06-08 | 16:12
Facebook Twitter LinkedIn

Fredag 8 juni skickas brev till alla fondbolag som förvaltar premiepensionen hos Pensionsmyndigheten (PPM) om att de gamla samarbetsavtalen har sagts upp och att ansökningar om nytt avtal måste lämnas in senast 28 december. Det nya regelverket med hårdare regler, främst ett minsta förvaltat kapital utanför PPM, börjar gälla 1 november och syftet är att skapa ett tryggare sparande för pensionsspararna.

Fonder som inte ansöker på nytt och/eller inte uppfyller de nya kraven kommer att avregistreras under nästa år. Då kan det bli aktuellt att byta fonder, om någon av dina fonder skulle avregistreras. Om man som pensionssparare inte gör några nya fondval i ett sådant läge så kommer kapitalet att placeras i det statliga ickevalsalternativet, AP7 Såfan. Från och med den 1 juli 2018 ko

mmer det även att bli krav på egenhändig underskrift vid fondbyte samt förbud mot telefonförsäljning.

Läs mer: Pensionsmyndigheten

NYCKELORD
PPM
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar