Mördande bevisning från PPM mot Allra

Jonas Lindmark 2018-06-11 | 13:28
Facebook Twitter LinkedIn

Premiepensionen hos Pensionsmyndigheten (PPM) kräver tillbaka cirka 190 miljoner kronor från Allras fondbolag i Luxemburg, betydligt mindre än de cirka 333 miljoner Allra mjölkat fonderna på under år 2015 och 2016 enligt de analyser som publicerats av Småspararguiden. Dessutom tillkommer 242 miljoner kronor som beräknas ha tagits ur fonderna via Oak Capital 2012. Men enligt myndighetens advokat kan det slutgiltiga beloppet justeras och det kan finnas taktiska skäl till att PPM börjar med att sikta lågt.

Detaljerade bevis från interna mail inom Allra citeras av PPM, till exempel diskussioner hur Allra kan “kamouflera intäktsströmmarna från bolaget i Dubai” och att avtal “skall förstöras”, vilket ger intrycket att det blir lätt att övertyga tingsrätten om uppsåt. Redan mindre än ett dygn efter att stämningen lämnats in beslutade tingsrätten om kvarstad för de 25 miljoner kronor som finns kvar i Allras bolag i Luxemburg.

Den genomgång som Småspararguiden har gjort av de bevis som Pensionsmyndigheten presenterar i den omfattande stämningen, som är på 161 sidor och har 712 bilagor, avslöjar också att Ålandsbanken beräknas betala över 100 miljoner kronor under fem år för att ta över Allras fonder, samt att Nordic Capital sänkte sitt bud på Allra med omkring 600 miljoner kronor när de misstänkte regelbrott istället för att avsluta förhandlingarna.

Läs mer: Småspararguiden

NYCKELORD
PPM
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar