Stora uttag ur aktiefonder under juni

Jonas Lindmark 2018-07-10 | 10:57
Facebook Twitter LinkedIn

Svenska fondsparares uttag brutto ur aktiefonder var rekordstora under juni, hela 50,5 miljarder kronor, enligt månadsstatistiken som rapporteras till Fondbolagens Förening. Även insättningarna var större än genomsnittet det senaste året, vilket är ett tecken på att många passade på att byta fonder inför sommaren och netto var utflödet ur aktiefonder under juni bara 3,8 miljarder. Relativt till den samlade fondförmögeheten i aktiefonder på 2520 miljarder vid månadens slut är sparandet i aktiefonder stabilt, utflödet brutto under juni motsvarar 2 procent av kapitalet och utflödet netto är bara 0,15 procent.

Insättningar gjordes främst i långa och korta räntefonder, som tillsammans fick 4,3 miljarder kronor netto under juni. I förhållande till det samlade sparandet i räntefonder

på 603 miljarder är det 0,7 procent netto. Klart störst insättningar relativt den samlade fondförmögenheten rapporteras till hedgefonder, som bara innehåller 60 miljarder och under juni fick insättningar på netto 1,7 miljarder kronor (2,8%). Men merparten av de svenska hedgefonderna rapporterar inte till Fondbolagens Förenings statistik, vilket gör det troligt att delar av det rapporterade flödet kom från andra hedgefonder som inte har rapporterat detta.

”Under juni tornade nya orosmoln upp sig på den ekonomiska världshimlen. Inte minst den upptrappade handelskonflikten bidrog till att aktiva fondsparare skruvade ner lite på risken. Spararna nettosålde aktiefonder som placerar i Sverige, Europa och på tillväxtmarknader och köpte istället räntefonder” säger Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens Förening.

Läs mer: Fondbolagens Förening

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar