Nu syns våra förbättrade hållbarhetsbetyg

Jonas Lindmark 2018-11-09 | 18:18
Facebook Twitter LinkedIn

Den här veckan har Morningstar börjat använda en ny metodik för beräkningen av fondernas hållbarhetsbetyg. Utvärderingen görs nu i globala kategorier jämfört med fler typer av fonder och underlaget är portföljerna med innehav de senaste 12 månaderna (detaljerna beskrivs i ”Ändrade regler för hållbarhetsbetyg”, länk ovan till höger). Men precis som tidigare baseras betygen på ESG-analyser av börsföretagen gjorda av Sustainalytics och de 10 procent bästa fonderna i varje kategori får fem glober.


Effekten för svenskregistrerade fonder är främst att snittbetygen har stigit för fonder som investerar i Norden, eftersom börsföretagen här tenderar att ha höga hållbarhetsbetyg från Sustainalytics. Snittbetyget per 30 september är 3,51 glober och fem gånger fler svenska fonder har det högsta betyget 5 glober jämfört med antalet som har lägsta betyget 1 glob.


Här på sajten har vi uppdaterat fondfaktabladen så att det engelska namnet på fondens globala kategori syns. En fördel med att använda globala kategorier är att utvärderingen av hållbarheten hos fondernas innehav är oberoende av i vilken del av världen fonden är registrerad.

Läs mer: Morningstar

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings