Nu är svängningarna tillbaka

Invasionen av Irak har gjort att aktiekurserna åter svänger kraftigt. Uppgången på 14 procent i mitten på mars ger en försmak på uppgången när kriget tar slut.

Jonas Lindmark 2003-03-31 | 22:30
Facebook Twitter LinkedIn
Stockholmbörsen föll 2,4 procent i mars, men bakom den lilla månadsändringen döljer sig stor dramatik. Fram till den 12 mars föll Affärsvärldens generalindex 7 procent, i linje med världsindex nedgång. Men när först USA gav Saddam 48 timmar på sig att lämna Irak och sedan de första nyheterna antydde att kriget skulle bli kort, då steg Generalindex sju börsdagar i rad, sammanlagt 14 procent. Därefter kom de första motgångarna för den USA-ledda alliansen och Stockholmsbörsen backade 8 procent under mars sista sex börsdagar.

Kortsiktig uppgång

Som jag påpekade i min kommentar för en månad sedan ("Fortsatt väntan på avgöran

de", se länk till höger) så har det länge funnits en stark förväntan att ett avgörande i konflikten mellan USA och Irak skulle ge en kortsiktig börsuppgång eftersom detta mönster finns historiskt. Och förväntan om att andra kommer att lita på historien räckte, som väntat, för att uppgången skulle bli en självuppfyllande profetia redan när den inledande attacken mot Bagdad föreföll framgångsrik.

Precis som många gånger tidigare de senaste fem åren tycker jag att svängningarna är orimligt stora. Visst kan konjunkturutvecklingen globalt ta skada om det visar sig sant att kriget i Irak blir några månader längre än optimisterna först hoppades. Men det är inte rimligt att denna nyhet gör att Stockholmsbörsen faller 8 procent, motsvarande ett helt års normal avkastning.

En förklaring skulle kunna vara att det har kommit en del andra negativa nyheter, främst att antalet vinstvarningar i USA inför börsföretagens rapporter för första kvartalet har varit fler än normalt. Fast trots allt kommer beskeden från flertalet börsföretag inte förrän under andra halvan av april, och att många företag väljer att vinstvarna när USA invaderar Irak är inte så konstigt. Dessutom, om nedgången de senaste tio dagarna beror på andra faktorer än Irak, varför steg Stockholmsbörsen 14 procent i mitten på mars?

Rally när kriget tar slut

Nej, de orimligt stora svängningarna är nog tyvärr något investerarna måste acceptera och försöka dra nytta av, istället för att tro att de har rationella orsaker. För vanliga fondsparare är det bästa sättet att tjäna på svängningarna att försöka avgöra om dagens nivå är över eller under den långsiktiga trenden. Jag håller fast vid den prognos jag gav i början av januari: år 2003 blir bättre än pessimisterna fruktar och dagens nivå är därför ett bra köptillfälle.

Till detta lägger jag nu att även om erövringen av Bagdad skulle ta längre tid än 4-6 veckor, som experterna förutspådde innan invasionen började, så kommer Stockholmsbörsen att stiga långt över dagens nivå när kriget tar slut. Redan det faktum att invasionen började räckte ju för en uppgång på 14 procent. Fred i Irak skulle ge förväntningar om ökad optimism och konjunkturuppgång, vilket åtminstone borde leda till en upprepning av rallyt under november – då nådde Affärsvärldens generalindex 167, hela 25 procent över dagens nivå.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar