Mycket större potential i Latinamerika

Från en botten för två veckor sedan har Latinamerikafonderna stigit 15 procent, tre gånger mer än världsindex. Men fortfarande har de fallit 30 procent jämfört med för ett år sedan, medan världsindex stigit. Den skillnaden är för stor.

Jonas Lindmark 2020-05-28 | 17:47
Facebook Twitter LinkedIn

Börsraset under mars var mycket större i Latinamerika än i andra världsdelar, oro för negativa effekter av pandemin Covid-19 övergick i panik och från toppen i slutet på januari föll de Latinamerikafonder som är valbara inom PPM som mest 45 procent. Dessutom var återhämtningen under april svagare och en ny botten nåddes i mitten på maj.

Men då verkar det som trenden vände. Latinamerikafonderna har sedan mitten på maj stigit 15 procent på bara två veckor, tre gånger mer än världsindex under samma tidsperiod. Det är som vanligt svårt att veta hur investerare runt om i världen resonerar, men en rimlig förklaring är att skillnaden i värdering uppenbart hade blivit för stor. En stor del av kapitalet som investeras på börserna i regionen kommer från USA och när optimismen börjat återvänta där undrar nog många amerikaner varför effekten av Covid-19 skulle bli 3-4 gånger värre, vilket var skillnaden i börsnedgång mellan New York och börserna söderut.

En viktig förklaring är nog den stora mängden negativa nyheter från Brasilien, för landet dominerar helt ur ett aktieperspektiv. I snitt placerar de Latinamerikafonder som är valbara inom PPM hela 63 procent i Brasilien och 21 procent i Mexiko. Bara 16 procent är aktier med hemvist i andra länder, eller kassa.

Brasiliens president Jair Bolsonaro har varit närmast föraktfull mot andra länders åtgärder för att försöka stoppa spridningen av coronaviruset och Covid-19. Två hälsovårdsministrar i snabb följd har avgått efter att ha vägrat godkänna malariamedicinen hydroxiklorokin för behandling av Covid-19. Dessutom har Brasiliens högsta domstol ingripit mot att Bolsonaro försöker skydda sina söner från polisgranskning, efter anklagelser att de tjänat pengar på att finansiera organiserad brottslighet. Nu ökar antalet coronasmittade brant samtidigt som regeringen har begränsade ekonomiska resurser för att motverka den ekonomiska kris som sjukdomen orsakat. Så visst kommer Brasiliens BNP att krympa under 2020.

5 års börsvinster

Men börsbolagens värde bestäms av deras vinster långt in i framtiden. Historisk har länders ekonomi återhämtat sig snabbt när en pandemi har passerat, vilket beror på att det krasst ekonomiskt spelar lite roll om upp till en procent av befolkningen dör – 99% av människorna och 100% av fabriker och andra tillgångar finns kvar.

Skillnaden jämfört med hur USA-aktier och därmed världsindex värderas är för stor. Världsindex har stigit 5 procent jämfört med för ett år sedan, medan Latinamerikafonderna har backat 30 procent. När aktiekurserna är 30 procent lägre än för ett år sedan motsvarar det att de kommande 5 årens börsvinster helt har försvunnit. Men det är varken troligt att alla börsföretag i Brasilien helt slutar tjäna pengar i år eller att de tillsammans skulle misslyckas med att tjäna pengar fem år i sträck. Tvärtom har näringslivet i Brasilien ovanligt stor vana att hantera svåra kriser och osäkerhet om framtiden.

Därför tog skrev jag i slutet på februari att ett köptillfälle var på väg att uppstå (”Snart löpläge i Latinamerika”). Och jag tog med en Latinamerikafond när jag uppdaterade min personliga PPM-portfölj i mitten på mars. I uppdateringen för två veckor sedan ökade jag andelen från 10 till 15 procent. Jag vet såklart inte hur börsutvecklingen blir de närmaste månaderna, men i ett perspektiv på fem år tycker jag potentialen för återhämtning verkar uppenbart större. År 2025 tror jag att aktiemarknaderna både i Brasilien och resten av Latinamerika kommer att ha utvecklats bättre än börserna i New York.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar