Blandade signaler från Euroland

Trots nedgångar sedan årshögsta har aktiemarknaderna i Euroland återhämtat sig väl. Allt starkare röster hörs nu för ekonomiska och politiska reformer.

Jonas Lindmark 2003-07-24 | 16:20
Facebook Twitter LinkedIn
De största aktiemarknaderna i Euroland har backat något från sina toppnoteringar tidigare i sommar. Frankfurt nådde en topp i mitten på juli och Paris redan i juni. Men fortfarande är aktiekurserna betydligt närmare årshögsta än årslägsta.

En rapport från investmentbanken Citigroup, publicerad 18 juli, argumenterar för att investerarna framöver kommer att tjäna på att aktiebörserna krymper i storlek: "Börsnedgången har satt stopp för tillväxten hos aktiemarknaderna i Europa. Både privatiseringar och nyemissioner har hindrats av fallande aktiekurser." Ett minskat utbud av aktier talar för högre priser.

Dessutom finns försiktigt p

ositiva signaler från den största ekonomin i Euroland. Ifo Business Climate Index steg i juni i både västra och östra Tyskland och i rapporten skriver Ifo "Även om inga positiva impulser kommer från världsekonomin så verkar den inhemska efterfrågan stärkas, både från investeringar i tillverkningsindustrin och i detaljhandeln." Dessutom steg ZEW:s indikator för ekonomisk framtidstro kraftigt i juli, vilket indikerar högre tillväxt i början av år 2004.

Reformer behövs

Samtidigt är de flesta ekonomer överens om att reformer av både arbetsmarknaden och hälsovården i Tyskland är viktiga för att få en ekonomisk återhämtning. En majoritet av väljarna verkar nu acceptera att reformer behövs, men genomförandet kommer troligen ändå att bli tidsödande.

I mitten på juli offentliggjordes en rapport beställd av EU-presidenten Romano Prodi, som argumenterade för att Europa behöver fokusera på ekonomisk tillväxt. För att lyckas med det måste EU minska bidragen till jordbruket.

Budgetramarna i "stabilitetspakten" (som sätter ett tak på 3 procent för ländernas budgetunderskott) fortsätter att ifrågasättas. Den 14 juli krävde Frankrikes president Jacques Chirac att budgetreglerna mildras, så att ytterligare offentligt stöd kan ges i de länder som lider av lågkonjunktur.

Bara ett par dagar tidigare föreslog Gerhard Schroder, förbundskansler i Tyskland, att centralbanken ECB skulle agera för att sänka värdet på euron. Den kraftiga uppgången i år mot dollarn har drabbat exportföretagen, som är många i Tyskland. ECB har dock avstått från att försöka påverka valutakurserna och styrräntan behölls oförändrad på 2 procent vid mötet i juli.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar