Ericsson lyfter Stockholmsbörsen

Hälften av börsuppgången, både under juli och i år, beror på Ericsson. Om förhoppningarna om bättre tider infrias, så borde uppgången fortsätta i höst.

Jonas Lindmark 2003-08-01 | 10:55
Facebook Twitter LinkedIn
Affärsvärldens generalindex steg 7 procent under juli. Det är fjärde månaden i rad med en uppåtriktad trend och sedan årsskiftet har Stockholmsbörsen nu stigit 15 procent. Förhoppningar om en ny global högkonjunktur är huvudförklaringen.

Ett bra exempel är Ericsson, som lyckades bättre än väntat under andra kvartalet. Nye VDn Carl-Henric Svanberg har stort förtroende på aktiemarknaden och han lovade att den finansiella krisen är passerad för Ericsson. Framöver ska företaget börja tjäna pengar igen, åtminstone om man bortser från de omstruktureringskostnader som redan är beslutade.

Ericsson nästan hälften

Result

atet är att Ericssonaktien steg från 8,50 till 11,80 kronor under juli, plus 39 procent. Det finns 16,1 miljarder aktier i Ericsson och eftersom det samlade börsvärdet vid månadens början var 1900 miljarder, betyder varje krona Ericsson stiger en uppgång i Generalindex med 0,85 procentenheter. Under juli berodde alltså nästan hälften av börsuppgången (2,8 procentenheter) på Ericsson.

Även räknats sedan årsskiftet är inverkan från Ericsson stor. Då var börsvärdet knappt 1700 miljarder och Ericsson kostade 6,10 kronor, vilket betyder att den direkta effekten av Ericssons kursuppgång är att Generalindex har stigit 5,5 procentenheter – 37 procent av hela börsuppgången.

Men det finns även indirekta effekter, både ekonomiska (till exempel via börsnoterade underleverantörer) och psykologiska (bättre humör hos investerarna). Efter att under både 2001 och 2002 ha dragit ned Stockholmsbörsen till bland de sämsta aktiemarknaderna i världen, så är Ericsson alltså åter dragloket uppåt. Totalt sett beror rimligen minst hälften av börsuppgången hittills år 2003 på Ericsson.

Upp i höst

Personligen är jag inte alls förvånad. Jag skrev i början på året att ”så snart kriget i Irak är avslutat och USA-tillväxten tar fart så borde Stockholmsbörsen lyfta rejält. Mitt tips är därför att Sverigefonderna år 2003 i snitt stiger minst 20 procent” (se ”Bra startpunkt för 2003” länk ovan till höger) och förra sommaren argumenterade jag flera gånger för att Ericsson var lågt värderat (till exempel i ”Idag har jag köpt fler Ericsson”).

Om förhoppningarna om bättre global konjunktur infrias under hösten, så finns det gott om utrymme för en fortsatt börsuppgång. Många investerare väntar säkert på en tydlig uppgång i den officiella tillväxtstatistiken innan de vågar satsa på högriskaktier. Dessutom skulle dollarkursen troligen återhämta sig lite till, särskilt om fler företagen vågar satsa offensivt, vilket skulle gynna svenska exportföretag. Om jag och andra optimister får rätt, att USA-ekonomin växlar upp under tredje kvartalet, så borde både Ericsson och Stockholmsbörsen fortsätta upp även under resten av andra halvåret.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar