Fem månader upp i rad

Sverigefonderna fortsatte uppåt även under augusti. Uppgången kommer troligen att fortsätta resten av 2003, men i betydligt lugnare tempo.

Jonas Lindmark 2003-09-01 | 21:19
Facebook Twitter LinkedIn
Under augusti fortsatte uppgången på Stockholmsbörsen för femte månaden i rad. Affärsvärldens generalindex steg 3,6 procent och uppgången sedan årsskiftet är nu 18,9 procent. Räknar man från bottennoteringen den 12 mars (en vecka innan invasionen i Irak började) har index stigit hela 35 procent.

Jämfört med MSCI:s världsindex har Stockholmsbörsen inte avvikit under augusti, båda har stigit knappt 2 procent räknat i dollar. Vinnarna den senaste månaden är istället bland annat Tokyo (+10%) och Hongkong (+12%), men Stockholm har ändå klarat sig lite bättre än snittet i Europa.

Dubbelt så bra som världsindex

Räknat

sedan årsskiftet har även Stockholmsbörsen utvecklats betydligt bättre än världsindex, som räknat i svenska kronor bara har stigit 9 procent i år. Troligen beror den högre avkastningen i Stockholm främst på en stor andel konjunkturkänsliga bolag, som investerarna räknar med kommer att gynnas när den globala tillväxten ökar. Motsatsen skedde under år 2000, 2001 och 2002 då konjunkturutsikterna försämrades.

Men i samband med invasionen i Irak verkar trenden definitivt ha vänt. Som jag skrev i förra månadens kommentar (se ”Ericsson lyfter Stockholmsbörsen”) förklarar Ericsson nästan halva årets börsuppgång .Även under augusti hjälpte Ericsson till att lyfta Stockholmsbörsen, aktiens uppgång med en krona till 12,80 räckte för att lyfta Generalindex en procentenhet.

Personligen tror jag att uppgången kommer att fortsätta resten av året, men i betydligt lugnare tempo. Allt fler investerare söker sig tillbaka till aktier och positiv statistik i USA får även de försiktiga att våga tro på bättre tider. Ännu så länge har Stockholmsbörsen bara hittat tillbaka till nivån andra kvartalet förra året (april räknat i dollar, juni räknat i kronor), så det finns utrymme för ytterligare uppgång. Om jag har rätt i min förväntan att den globala tillväxten blir starkare än väntat när hämningarna släpper, så kan sommarens trend fortsätta. Men risken för besvikelser har samtidigt ökat, i takt med att optimisterna blivit fler.

Glöm inte utdelningarna

Avslutningsvis ett påpekande om jämförelser med börsindex. Många fondbolag har den senaste månaden rapporterat att deras Sverigefonder har klarat sig bättre än index. Men i den utvärderingen är det viktigt att tänka på att direktavkastningen (aktiernas utdelning i procent av aktiekursen) från svenska aktier i år har varit ovanligt hög. Utdelningarna har nämligen ofta varit oförändrade eller höjts de senaste tre åren, samtidigt som aktiekurserna har fallit.

Det gör att ett börsindex som räknas inklusive utdelningar (SIX Avkastningsindex) har stigit 22,9 procent på åtta månader, medan enbart aktiekurserna som sagt har stigit 18,9 procent i snitt. Visst belastas aktiefonder med en årlig förvaltningsavgift på i snitt 1,4 procent per år, men med tanke på att de fick utdelningar i april och maj på i snitt 3,4 procent är det rimligt att sätta ribban för framgång de första åtta månaderna vid 21,8 procent.

Notera också att många Sverigefonder placerar ungefär 25 procent av förmögenheten utomlands. Det gäller särskilt de gamla allemansfonderna hos storbankerna. Att sprida riskerna utomlands var som sagt en fördel under 2001 och 2002, men i år har det varit en nackdel.

De börsindex från MSCI som Morningstar använder som jämförelse för fonderna på denna hemsida är alltid med återinvesterade utdelningar (ND i slutet på namnen betyder ”Net Dividends reinvested”). Fondbolagen själva jämför däremot ofta sina fonder enbart med vanliga börsindex, vilket alltså är att göra det väl lätt för sig. Fast det är främst i jämförelser över långa tidsperioder som detta har stor inverkan.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar