Amerikanska räntehöjningar på väg

Räntutvecklingen har dominerat debatten om den ekonomiska utvecklingen i USA de senaste veckorna. Högre räntor kommer, men hur snabbt?

Jonas Lindmark 2004-05-07 | 16:23
Facebook Twitter LinkedIn
Den amerikanska centralbanken, Fed, har haft en styrränta på 1 procent sedan i juni 2003. Men nu verkar det allt mer troligt att räntehöjningar är på väg. I uttalandet i samband med Feds möte den 4 maj finns viktiga ändringar jämfört med föregående möte och en tydlig signal att räntehöjningar kommer att ske, men troligen långsamt.

Inför mötet var fondförvaltarna i Europa splittrade när det gäller tidpunkten för den kommande höjningen. Enligt Morningstars undersökning ”European Fund Trends” som genomfördes i slutet av april trodde 30 procent att den första höjningen kommer i augusti, medan 16 procent trodde att den kommer redan vid nästa möte i slutet på juni.

Huvudproblemet för Fed är att ta bort stimulansen från låga räntor utan att hindra den ekonomiska återhämtningen i USA. En extra svårighet är kraftigt stigande oljepriser, som förra veckan nådde 40 dollar, den högsta nivån sedan oktober 1990. Högre oljepriser bromsar den ekonomiska tillväxten, men kan samtidigt ge ökad inflation.

Svag börsutveckling

Aktiebörserna i New York har haft en svag utveckling hittills år 2004. MSCI USA-index har backat 1,2 procent och Nasdaq Composite Index har gått ned 3,2 procent. Vinnarbranscher är energi och konsumentvaror, medan råvaror och IT har backat. Småbolagsaktier har utvecklats något bättre än storbolagen i S&P500, men skillnaden är liten.

Tillväxten i USA:s ekonomi fortsätter att vara hög, BNP i USA steg 4,2 procent under första kvartalet enligt preliminära siffror som offentliggjordes 29 april. Många ekonomer hade dock räknat med att ännu högre tillväxt, eftersom den brukar vara det i början av en högkonjunktur.

En viktig förklaring till att aktiemarknaden har utvecklats så svagt trots hög ekonomisk tillväxt är rimligen förväntan att Fed kommer att strama åt med höjda räntor senare i år. De senaste veckorna har frågan om när höjningarna inleds debatterats intensivt och efter Feds möte den 4 maj har aktiemarknaderna reagerat negativt. År 1994 skedde räntehöjningen snabbt och slog hårt mot de flesta marknader.

Marknadsbedömare har vitt skilda åsikter om den framtida ekonomiska utvecklingen i USA. Under de kommande månaderna kommer både ekonomiska, politiska och börsrelaterade nyheter att påverka. Viktiga pusselbitar är ränteutvecklingen, presidentvalet i november, Irak och risken för nya terrorattentat.
NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar