Het debatt om amerikansk återhämtning

Debatten om uthålligheten i återhämtningen i USA är het, med en djup klyfta mellan de som anser att tillväxten i ekonomin är uthållig och tvivlarna.

Jonas Lindmark 2004-03-11 | 20:10
Facebook Twitter LinkedIn
Optimisterna i USA pekar på en stark ökning av produktiviteten, brant ökning av BNP och allt fler goda nyheter från börsföretagen. Men många oroas av bristen på nya jobb, risken för deflation och de stora underskotten i både sparande, statsfinanser och bytesbalansen med omvärlden. Och de verkliga pessimisterna varnar för att den kraftiga stimulansen från skattesänkningar och rekordlåga räntor bara fördröjer landets problem.

Aktiemarknaderna har haft en blandad utveckling hittills under år 2004. S&P500 har stigit 1 procent, medan Nasdaq har backat 2 procent (båda i dollar). Aktier i småbolag har utvecklats bäst precis som förra året, vilket gör att ett bredare index, Morningstar US Market Index (som täcker 97 procent av börsvärdet), har stigit 3,5 procent fram till igår.

iv class="articleAD">

Arbetslösheten skapar oro

Bristen på nya jobb är kanske den viktigaste källan till debatt. Optimisterna pekar på den kraftiga ökningen av produktiviteten och hävdar att den har fördröjt den normala ökningen av nyanställningar som brukar komma under en ekonomisk återhämtning. Pessimisterna anser att den fortsatt höga arbetslösheten visar att återhämtningen inte är uthållig, eftersom den visar att företagen inte vågar öka antalet anställda.

Konsumenternas framtidstro försämrades under februari. De två viktigaste undersökningarna – Conference Board''s Consumer Confidence Index och University of Michigan Consumer Sentiment Index – föll båda mer än väntat.

Debatten fortsätter även om inflationen. Centralbanken i USA, Fed, har uttalat att sannolikheterna för inflation och deflation är jämt balanserade. Vissa tvivlar och anser att Fed främst är orolig för deflation, medan andra experter anser att det är uteslutet med långvarig deflation i USA. Optimisterna menar att centralbankerna i många andra länder, främst Kina och Japan, kommer att agera mycket kraftfullt för att hindra att dollarn och USA:s tillväxt försvagas, eftersom de vill säkerställa fortsatt export dit.
NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar