På minus sedan årsskiftet

Efter att Nasdaq backat 13 procent sedan toppen i januari är IT-fonderna nu på minus hittills i år. Men det är inte ett bra köptillfälle ännu.

Jonas Lindmark 2004-05-18 | 13:48
Facebook Twitter LinkedIn
IT-fonderna fortsätter att backa, igår föll de svenska IT-fonderna i snitt ytterligare 2,5 procent och uppgången under januari och februari är utraderad, majoriteten av fonderna i kategorin ”Ny teknik” är nu på minus sedan årsskiftet.

Sedan årets högsta notering i slutet på januari har den amerikanska teknikbörsen Nasdaq fram till igår kväll backat 13 procent. I ett lite längre perspektiv är dock nedgången inte lika dramatisk, Nasdaq var på samma nivå som idag senast i november och jämfört med för ett år sedan är uppgången fortfarande plus 22 procent (allt räknat i dollar).

Den svenska kronan har försvagats mot dollarn i år, vilk

et gynnat placeringar i utlandsfonder. Därför har IT-fonderna inte backat lika mycket räknat i kronor. Dock finns det bra argument för att den svenska kronan kommer att stärkas på sikt (växande överskott i Sveriges bytesbalans), medan dollarn riskerar att åter försvagas (stort underskott i USA:s bytesbalans). Det talar mot att idag växla kronor till dollar och köpa amerikanska aktier.

Stora variationer

Variationerna är förstås stora, både mellan länder och mellan typer av IT-bolag. Svenska IT-aktier har utvecklats betydligt bättre än Nasdaq det senaste året, och små börsbolag har i snitt utvecklats bättre än stora.

Även mellan enskilda aktier i närliggande börsbolag är skillnaderna ofta stora. Ericsson tillhör vinnarna och har mer än dubblats det senaste året. Konkurrenten Nokia har samtidigt fått problem och aktiekursen var en stund igår nere under 100 kronor, den lägsta nivån sedan 1998.

Kvar på trendlinjen

Den fråga många ställer sig idag är om den senaste månadens nedgång betyder att det är köpläge idag, eller om nedgången kommer att fortsätta? En historisk analys över utveckling de senaste 33 åren visar att Nasdaq nu är nära den långsiktiga trendlinjen (se ”Tillbaka på trendlinjen”, länk ovan till höger). Det kan tolkas som att den starka optimism som dominerade i början av året har ersatts av realism. Samtidigt finns ännu ingen särskild anledning att köpa just IT-aktier, från dagens nivå bör de utvecklas ungefär som världsindex.

De stora svängningarna de senaste fem åren visar att en nedgång behöver vara betydligt större innan det är ett bra köptillfälle. Mitt tips är därför att vänta till Nasdaq har backat minst 10 procent till.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar