Kämpig framtid för Stockholmsbörsen

Hälften av de tio största aktierna på Stockholmsbörsen är på minus under 2004, trots positiva nyheter i kvartalsrapporterna. Därmed ser framtiden kämpig ut.

Jonas Lindmark 2004-06-01 | 21:24
Facebook Twitter LinkedIn
Stockholmsbörsen halkade tillbaka en liten bit under maj, för tredje månaden i rad. Fast de kortsiktiga svängningarna har varit kraftiga, årshögsta kom inte förrän 22 april. Därefter föll Affärsvärldens generalindex 9 procent på bara 12 börsdagar.

Detta börsras speglade en allmän nedgång runt hela världen (se ”Slut på spekulation med USA-lån”, länk till höger). Sedan den 10 maj har börsen återhämtat sig lite och generalindex har fortfarande stigit 6 procent sedan årsskiftet.

Indexuppgången hittills under 2004 är dock enbart tack vare börsens största företag, Ericsson, vars aktie stigit 61 procent på fem månader. Bland börsens ti

o största bolag (som står för 54 procent av Generalindex) är det bara tre andra aktiekurser som är på plus sedan årsskiftet (H&M, Volvo och SEB), troligen tack vare starka kvartalsrapporter. Övriga tre storbanker och skogsbolaget SCA är på minus, men sämst har utvecklingen i år varit för Teliasoneras aktie, som backat 16 procent.

Ändå finns det gott om goda nyheter. Enligt DN är storbolagen på Stockholmsbörsen entydigt positiva i de kvartalsrapporter som har publicerat under april och maj, samtliga förväntar sig ökad efterfrågan och växande marknader och nästan alla bolag tror på ökande vinster jämfört med 2003 (se ”Storbolagen ser mycket ljust på framtiden”).

Framtiden ser kämpig ut

Hur kan det då komma sig att så många aktiekurser har backat? En tänkbar förklaring är att investerarna redan vid årets början förväntade sig att år 2004 skulle bli mycket bra. En annan rimlig förklaring är att Stockholmsbörsen har dragits med av ökad oro internationellt, som gör att till exempel amerikanska placerare säljer svenska aktier utan att ta hänsyn till företagsspecifika nyheter.

Framtiden ser därmed kämpig ut. Den allmänna börsnedgången internationellt orsakas av faktorer som verkar bli bestående (höga oljepriser, stigande räntor i USA, risk för terrorattentat) och frestelsen att ta hem vinsterna från förra årets kraftiga börsuppgång ökar så fort aktiekurserna stiger lite. Tyvärr är risken därför stor att de senaste månadernas börsutveckling, med korta svängningar kring en platt trend, kommer att fortsätta resten av år 2004. Kommer dessutom en negativ chock (till exempel ett stort terrorattentat i USA) talar den nervösa stämningen för att raset blir stort. Men ett stort ras skulle förstås samtidigt ge ett bra köptillfälle.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar