Konsumentpriserna i euroområdet steg med 2,2% i årstakt i april, enligt Eurostats snabbestimat, vilket var samma nivå som i mars och över förväntan.
Men kärninflationen, som visar priserna utan volatila komponenter som energi- och livsmedelskostnader, steg med 2,7% i årstakt i april, upp från 2,4% i mars, vilket överraskade på uppsidan.
“Den europeiska inflationen låg kvar på 2,2% i april, över prognoserna, men fortfarande nästan i linje med Europeiska centralbankens målnivå”, sade Michael Field, chefstrateg för aktiemarknaden i Europa på Morningstar. Men “varje nivå av komfort vi har här är osäker” på grund av risken för amerikanska tullar.
“Besvikelsen var att kärninflationen steg till 2,7%, efter att ha sjunkit i februari och mars. Detta förflyttar oss längre bort från ECB:s målnivå på 2%”, säger Field.
Tjänsteinflationen tickade upp, energipriserna ner
Enligt Eurostats beräkningar noterade tjänstesektorn den högsta årliga ökningen i april, till 3,9% på årsbasis, vilket var högre än 3,5% i mars. Inflationen för livsmedel, alkohol och tobak steg med 3%, jämfört med 2,9% i mars, medan industrivaror exklusive energi låg stabilt på 0,6% och energi bromsade in till 3,5%, jämfört med en inbromsning på 1% föregående månad.
Riccardo Marcelli Fabiani, seniorekonom på Oxford Economics, säger att tidpunkten för påsken drev upp tjänsteinflationen. “Detta och att livsmedel steg upp kompenserade för att energiinflationen föll djupare in i negativt territorium”, tillägger han.
Enligt Marcelli Fabiani bör uppgången i kärninflationen “inte ge anledning till oro eftersom uppgången i tjänstesektorn är tillfällig och utsikterna blir mindre inflationsdrivande”. Sjunkande oljepriser och en starkare EUR kommer att dra ned energiinflationen och leda till billigare produktionsinsatser och import. Dessutom tillägger han att efterfrågetappet kommer att tynga kärninflationen och påskynda utjämningen av lönetillväxten.
På månadsbasis steg den totala inflationen (HIKP) med 0,6% i april, samma nivå som i mars, medan kärninflationen steg med 1%, liksom i mars.
Hur påverkar en starkare euro inflationen i euroområdet?
Euron har stärkts med cirka 10% mot USD sedan början av året. Enligt Goldman Sachs sänker en bred appreciering av euron med 1% HIKP och real BNP med cirka 0,1% vardera. Effekterna på kärn-HIKP är också negativa, men hälften så stora som den totala inflationen.
“Vi finner att cirka 75% respektive 50% av de kumulativa effekterna av en starkare euro på den totala inflationen och kärninflationen materialiseras inom ett år”, skrev investmentbanken i en rapport den 2 maj, och tillade att EUR:s appreciering hittills troligen kommer att dra bort 0,1-0,2 procentenheter från kärninflationen på årsbasis under vart och ett av de kommande två åren. “Ytterligare appreciering av euro skulle innebära ett större och mer ihållande inflationsdämpande drag.”
På kort sikt kan dock inflationen röra sig kraftigt uppåt igen i Europa om det blir en upptrappning av handelskriget. “EU håller för närvarande på att formulera ett svar på Trumps senaste omgång av tullar. De väntar klokt nog till slutet av den 90 dagar långa pausen, men en ytterligare upptrappning skulle innebära att inflationen rör sig kraftigt uppåt igen i Europa”, säger Morningstars Field.
Kommer ECB att sänka räntan i juni?
Europeiska centralbankens nästa penningpolitiska möte äger rum i Frankfurt den 5 juni och marknaderna förväntar sig att lättnadscykeln kommer att fortsätta i ekonomisk motvind. ECB sänkte styrräntan med 25 punkter till 2,25 procent den 17 april, vilket var den sjätte sänkningen i rad under denna cykel.
Goldman Sachs ser ytterligare tre räntesänkningar i år, i juni, juli och september, till en slutränta på 1,5%, eftersom EUR:s appreciering i år “är stor med historiska mått mätt, oproportionerligt skev mot USD och till stor del ett resultat av externa drivkrafter”. Terminalräntan avser den punkt där en centralbank slutar sänka eller höja räntan under cykeln och sammanfaller vanligtvis med att inflationen ligger på målet.
Morningstar’s Field håller med om sannolikheten för fler ECB-sänkningar: “Denna relativt låga inflationsnivå håller trycket borta från ECB, som i sin tur kan sänka räntorna ytterligare. Lägre räntor är en välsignelse för aktiemarknaderna, som vi tror fortfarande erbjuder en attraktiv uppsidepotential efter den krasch som inträffade den 2 april.”
Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.