Passa på att kolla innehaven

Nu kommer årsrapporterna från fondbolagen, ett bra tillfälle att kolla att innehaven i din IT-fond stämmer med dina förväntningar.

Jonas Lindmark 2007-03-08 | 9:00
Facebook Twitter LinkedIn
Under slutet av februari och början av mars brukar många fondbolag skicka ut sina årsrapporter. Det är ett bra tillfälle att kontrollera att de fonder du sparar i håller fast vid en inriktning du tror på. Särskilt viktigt är detta med de fonder som slarvigt klumpas ihop under benämningen ”IT-fond”, eftersom deras aktieinnehav ofta avviker kraftigt.

Amerikanska bjässar dominerar

En granskning av alla fonder i Morningstars kategori ”Ny teknik” visar att det är amerikanska bjässar som dominerar i flertalet portföljer. I de teknikfonder som säljs i Sverige är förstås även Ericsson och Nokia ofta med bland de tio största inne

haven. Men i övrigt är det välkända USA-namn som dominerar: Cisco, Microsoft, Qualcomm, Dell och Intel är de fem populäraste amerikanska aktierna. Bland övriga utländska aktier är det bara tyska SAP som platsar på tio-i-topp.

I kategorin ”Kommunikation” är spridningen mellan länder betydligt bättre. Förutom fyra amerikanska bolag (AT&T, Verizon, Sprint och Qwest) finns aktier från ytterligare fem länder med bland de tio populäraste aktierna: Storbritannien (BT och Vodafone), Italien (Telecom Italia), Spanien (Telefonica), Japan (Nippon T&T), samt Tyskland (Deutsche Telekom). Men samtidigt är denna grupp IT-fonder hårt exponerad mot olika typer av telefoni.

Dessutom finns många IT-fonder som helst undviker dessa gigantiska börsbolag och huvudsakligen investerar i små och medelstora tillväxtbolag i mer eller mindre udda nischer. Deras förvaltare hittar ofta merparten innehav utanför de traditionella IT-branscherna hårdvara, mjukvara och telekom. En sådan grupp är fonderna med ”internet” eller liknande i namnet. Till exempel har SEB Internetfond som tre största innehav Tradedoubler, Valueclick och Yahoo. Ett annat exempel är de IT-fonder som enbart investerar på Stockholmsbörsen. Michael Östlund Timefond har med Ericsson och Teliasonera bland de tio största innehaven, men där finns främst småbolag som Tradedoubler, Academedia och Axis.

Kolla på Nasdaq

Om du vill kontrollera lite närmare vad det är för börsbolag din IT-fond investerar i, så har den amerikanska börsen Nasdaq en bra hemsida, www.nasdaq.com. Varje aktie har en ”symbol” som normalt består av fyra bokstäver (till exempel Ericsson symbolen ERIC) och med hjälp av symbolen går det att hitta massor av information på Nasdaq.

[denna kommentar skrevs åt Computer Sweden den 19 februari, samt publicerades på Morningstar den 8 mars]

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings