Japan kämpar mot pessimism

Ekonomin har tagit fart i Japan, men flera typer av pessimism bromsar fortfarande. Under mars var Japanfonderna åter förlorare, efter en bra start på år 2007.

Jonas Lindmark 2007-04-03 | 11:40
Facebook Twitter LinkedIn
Det ekonomiska boksluten i Japan görs per 31 mars och därför har precis ett nytt år börjat där. Tokyobörsen började det nya året oroligt, vilket kan beror både på en gammal ”tradition” att under mars manipulera aktiekurser inför årsskiftet och att aktieförvaltare ofta väntar med affärer till efter bokslutet för att undvika att avslöja sina strategiändringar.

Mars brukar därför vara en stark månad för Tokyobörsen, men börsoron kring månadsskiftet februari/mars kanske vände upp och ned på detta samband, eftersom börsoron vid förra månadsskiftet fick yenen att stärkas nästan 5 procent mot dollarn. Det sänkte förväntningarna på exportföretagen och gav näring åt den gamla rädslan för en brant yenuppgång.

Tidigare fortsatte förra årets valutaförsvagning. Den japanska yenen föll aningen mer än USA-dollarn under år 2006, hela 16 procent mot svenska kronan. Så trots att MSCI Japan-index steg 6 procent räknat i yen, så föll Japanfonderna i snitt 13 procent förra året räknat i svenska kronor.

Positiv statistik

Tokyobörsen fick därefter en bra start 2007, påhejad av positiv statistik. BNP-tillväxten var hög under fjärde kvartalet och ekonomerna har skrivit upp prognoserna för år 2007. Främst är det dock företagens investeringar som håller tillväxten i ekonomin uppe, den privata konsumtionen är fortsatt svag vilket visar att pessimismen består hos stora delar av befolkningen.

Valutautvecklingen är rimligen delvis kopplad till det som på engelska kallas ”carry trade”, alltså att pengar strömmar ut ur Japan för att räntorna är mycket högre i andra länder. Som jag påpekade i ”Carry trade ökar den globala risken” (länk till höger) så är omfattningen oklar, men när spekulationen avbryts så kan effekten bli dramatisk eftersom yenen fundamentalt anses vara världens mest undervärderade valuta.

Hittills har den japanska centralbanken varit väldigt långsam med att höja sin styrränta, efter många år med 0 procent ränta (för att stimulera ekonomin och stoppa den negativa trenden med generellt fallande priser, deflation). Efter en politisk dragkamp det senaste halvåret höjdes styrräntan från 0,25 till 0,5 procent i februari och ytterligare höjningar kommer troligen under hösten om BNP-tillväxten håller i sig.

Politiskt finns en oro inför överhusvalet i juli. Den nyvalde premiärministern Shinzo Abe har tappat i popularitet och regeringspartiet LDP riskerar att försvagas ytterligare. Efter valet kan regeringen förhoppningsvis få arbetsro fram till hösten 2008, vilket ger tid till några av de ekonomiska reformer som Abe utlovade när han valdes. Men skulle valet gå riktigt dåligt för LDP kan Abe tvingas avgå, vilket minskar chansen att Japans ekonomi fortsätter att reformeras. Politiska pessimister fruktar att den japanska politiken faller tillbaka i gamla låsningar, men de utländska experter som jag litar på är positivt överraskade av att premiärminister Abe de senaste månaderna har inlett ekonomiska reformer på fler områden.

Ytterligare ett ryck 2007

På längre sikt framåt finns de optimistiska argumenten kvar. Om Japans ekonomi är på väg att lämna 1990-talets problem bakom sig så finns det flera dimensioner som Tokyobörsen kan uppvärderas – både lönsamhet, tillväxt och värdering. Ett första ryck uppåt kom under 2005, medan 2006 blev en besvikelse. Om pessimisterna har fel så kan 2007 innebära ytterligare ett ryck uppåt, särskilt om både Tokyobörsen och den japanska yenen stärks samtidigt.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar