Flykt till säkerhet gynnar IT-fonder

Under den senaste månadens branta börsnedgång har flertalet IT-fonder klarat sig bra. Bolånekrisen i USA har ökat intresset för aktier i stora stabila hårdvarubolag som IBM och Cisco.

Jonas Lindmark 2007-08-13 | 8:33
Facebook Twitter LinkedIn
Aktiefonder har i genomsnitt backat 6,5 procent den senaste månaden, fram till fredagen 10 augusti. Bland svenskregistrerade fonder är Sverigefonder förlorare med en nedgång på i snitt 9 procent. IT-fonderna har däremot klarat sig bra, nedgången i Morningstars kategori ”Ny teknik” är i snitt bara 4,5 procent.

Vinnare är Länsförsäkringar Teknologi med en värdeminskning på bara 0,8 procent. Förklaringen är att fonden fokuserar på de allra största amerikanska hårdvaruföretagen som Intel, Cisco och IBM. Även övriga fonder med hög andel stora amerikanska IT-bolag har klarat sig bra.

Förlorare är de IT-fonder som främst investerar i sv

enska aktier. Cicero Time och Enter Mobile Internet har båda tappat drygt 9 procent den senaste månaden och förklaringen är deras fokus på svenska aktier. Stockholmsbörsen är en av de aktiemarknader som backat allra mest den senaste månaden och Sverigefonder dominerar därmed bland de fonder som utvecklats sämst under sommaren. Delvis är detta rimligen en reaktion på att de svenska aktiekurserrna steg brant under våren.

Djupare lågkonjunktur

Men den här gången är det inte ändrade valutakurser som förklarar utvecklingen, för dollarn har legat kvar kring 6,70 kronor den senaste månaden. Förklaringen är inte heller en allmän styrka hos börserrna i New York, för utvecklingen där har varit sämre än världsindex den senaste månaden.

Bakgrunden är istället att banker och andra finansiella företag i USA rapporterar allt större problem, som orsakats av snabbt växande kreditförluster på bolån med dålig säkerhet (subprime-mortgage). Under ytan finns en rädsla att fallande villapriser gör att amerikanerna håller hårdare i kreditkorten, vilket skulle ge minskad privat konsumtion och en djupare lågkonjunktur. Därför är det logiskt att aktier inom IT-branschen lockar mer än flertalet andra branscher, eftersom beroendet av försäljning till privatpersoner är mindre.

Denna typ av flykt till säkerhet är vanlig när konjunkturen mattas av och investerare vill byta till börsbolag med stabil efterfrågan och uthålliga vinster. Aktier i stora multinationella bolag har historisk klarat sig bättre under dåliga tider, medan mindre börsbolag ofta är beroende av enstaka produkter eller ett fåtal kunder. Dessutom har aktier i mindre börsbolag tidigare varit vinnare under flera år i rad, så det finns ett stort utrymme för utjämning.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar