Svag uppgång efter nödfallssänkning

Trots rekordstor ”nödfalls” räntesänkning i USA befinner sig både Stockholmsbörsen och de allra flesta andra aktiebörser lägre än för en vecka sedan. Dåliga nyheter väger tyngre.

Jonas Lindmark 2008-01-23 | 10:12
Facebook Twitter LinkedIn
Den senaste två dagarnas utveckling på Stockholmsbörsen har varit extremt dramatiska. Förra veckans nedgång övergick i panik måndag 21 januari, när börserna både i Asien och i Europa hade sin sämsta dag sedan 11 september 2001. Detta ras fortsatte tisdag morgon, som mest var Sverigeindex ned 19 procent jämfört med årsskiftet. Då verkar fyndköparna ha gått in på allvar och sedan gav en ”nödfalls” räntesänkning i USA ett glädjeskutt.

Återhämtningen efter Feds ”nödfalls” räntesänkning (ändringar mellan ordinarie möten kallas "emergency" i USA) på 0,75 procentenheter ned till 3,5 procent styrränta i går innebar att de svenska aktiekurserna nästan tog igen måndagens ras. Men trots det har Sverigefonderna i snitt backat 13 procent sedan årsskiftet. För en månad sedan varnade jag för Sve

riges stora beroende av omvärlden i ”Stor risk för fortsatt nedgång 2008” (länk till höger) och den prognosen besannades snabbare än jag trodde.

Räntesänkning bra eller dålig?

Problemet med gårdagens räntesänkning är att den ger argument åt både optimister och pessimister. Lägre räntor i USA är positivt för Stockholmsbörsen främst därför att detta påverkar räntorna globalt och gör aktier till ett mer intressant alternativ jämfört med räntepapper (vilket gör att mer pengar söker sig till aktiemarknaden) och för att billigare lån betyder att efterfrågan globalt på sikt kommer att bli större än annars.

Men nyheten från USA och reaktionen på den är även negativ av flera skäl. Främst är det illavarslande att centralbanken Federal Reserve (Fed) genomför en sänkning bara en vecka innan sitt nästa ordinarie möte, dessutom en sänkning på hela 0,75 procentenheter – den största ”nödfalls” sänkningen någonsin. Liknande tillfällen inträffade i januari 2001, hösten 2001 och hösten 2002. Men då sänkte Fed bara sin styrränta 0,50 procentenheter. Och allvaret bakom sänkningen är tydlig i pressmeddelandet från Fed: ”inkommande information visar en fördjupning av bostadskrisen och en svagare arbetsmarknad”.

Svag motvikt till dåliga nyheter

Den relativt svaga reaktionen i både USA, Asien och Europa är dessutom illavarslande. De allra flesta aktiebörser befinner sig fortfarande lägre än i fredags, trots rejäla återhämtningar efter Feds räntesänkning. Det är som vanligt svårt att avgöra hur mycket av den kortsiktiga förändringen i aktiekurser som beror på att nyheter har ändrat framtidsprognoser och hur mycket som beror på känslomässiga reaktioner – men få experter skulle nog i förväg ha spått att en rekordstor räntesänkning i USA skulle ge som resultat att aktiekurserna befinner sig lägre än en vecka tidigare.

USA-räntorna har dock redan i flera veckor visat på förväntningar om en stor Fed-sänkning nästa vecka, så i det perspektivet var sänkningen ingen stor nyhet. Men nu förväntas ytterligare en sänkning nästa vecka, vilket tillsammans betyder oväntat kraftigt stimulans. Men det verkar som att detta inte räcker som motvikt till dåliga nyheter som talar för att tillväxten både i USA och i resten av världen snabbt avtar.

Svenskt beroende fortsatt nackdel

Stockholmsbörsen har klarat den senaste veckan bättre än många andra aktiemarknader utanför USA, vilket rimligen beror på att nedgången dessförinnan var desto större (från toppen 16 juli och 6 månader framåt var MSCI Sweden nästa sämst av 55 länder). De dåliga nyheternas påverkan på svenska börsbolag har kanske i större utsträckning redan varit inräknade. Men framöver kvarstår problemet att svensk ekonomi är ovanligt beroende av omvärlden, vilket är en nackdel om den globala lågkonjunkturen fördjupas.
NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar