Varierande styrka hos IT-fonderna

Små svenska IT-aktier är vinnare hittills 2008, men USA-aktier har återhämtat sig bättre den senaste månaden.

Jonas Lindmark 2008-05-07 | 18:33
Facebook Twitter LinkedIn
Skillnaderna har varit ovanligt stora mellan olika IT-fonder under de första fyra månaderna 2008. Under börsraset fram till mitten på mars tappade IT-aktier på Stockholmsbörsen mindre än amerikanska, delvis därför att dollarn fortsatte att försvagas. Därefter har USA-aktier utvecklats bättre, särskilt i många mindre Nasdaq-bolag, men långt ifrån tillräckligt för att kompensera raset.

Vinnare bland svenskregistrerade IT-fonder i år är Banco Teknik & Innovation, med en värdeminskning på bara 4 procent från årsskiftet fram till 6 maj. Fonden placerar nästan enbart i små svenska företag och drygt hälften av innehaven ligger utanför grupperna hårdvara och mjukvara.

Förlorare är de IT-fonder som främst investerare i mindre USA-bolag, oavsett val av nisch. Både SEB Internet och Lannebo Vision har backat 21 procent sedan årsskiftet. Den förstnämnda är precis som namnet utlovar fokuserad på bolag med koppling till internet, den andra har brett fokus på tillväxtbolag med hög andel FoU.

Lannebo Vision fick en ny förvaltare för tre år sedan, Fredrik Lithell, som valt bort branschledarna och istället främst satsat på mer okända småbolag, huvudsakligen i USA men även i Sverige. Största svenska innehav är därför inte längre bjässen Ericsson, utan Sectra i Linköping med knappt 500 anställda. Hittills har detta betalat sig dåligt och Fredrik Lithell bytte nyligen arbetsgivare till Carnegie.

När jämförelsen breddas till alla IT-fonder inom PPM så kvarstår att svenska aktier klarat sig bättre än amerikanska hittills under 2008. Men hos PPM finns en grupp utländska förvaltare som presterat dubbelt så bra som snittet bland svenskarna den senaste månaden. Förklaringen är genomgående en hög andel USA-aktier, ofta kombinerat med en hög andel hårdvarutillverkare.

Populäraste IT-fond inom PPM är fortfarande Swedbank Robur Contura, även om andelen av de aktiva väljarnas pengar i denna fond minskat från 5,6 procent hösten 2000 till 1,6 procent per 31 mars. Contura är fortfarande den näst mest valda fonden med 356.000 väljare (bara AMF Sverige har fler), men på grund av dålig värdeutveckling är marknadsvärdet bara på tionde plats bland PPM-fonderna. Även hittills under 2008 har Contura utvecklats sämre än snittet, nedgången fram till 6 maj är 16 procent.

Den näst mest populära IT-fonden inom PPM tillhör också Swedbank. Det är Robur Kommunikation som numera kommer först på plats 56 räknat på marknadsvärde, men på plats 24 räknat på antal väljare. Även denna fond fanns bland de tio mest valda i början av PPM-valet. Hittills under 2008 är nedgången lika stor som för Robur Contura.

Allra minst populära bland IT-fonderna hos PPM är Franklin Technology som bara fått 11 väljare, samt SGAM Global Technology med 39 väljare. Båda dessa tillhör vinnarna den senaste månaden, med mer än dubbelt så stor värdeökning som Robur Contura och Robur Kommunikation.

Vinnaren sedan årsskiftet, Banco Teknik & Innovation, är dock bland de mer populära PPM-fonderna med 26.000 väljare per 31 mars. Det ger plats 104 räknat på antal väljare, men en betydligt sämre placering räknat på marknadsvärde eftersom även denna fond haft dåligt långsiktigt resultat. En rimlig slutsats är ändå att man inte ska välja IT-fond baserat på vilka som är populära bland andra sparare, utan istället fokusera på att försöka spå om det är amerikanska eller svenska aktier, respektive små eller stora börsbolag som blir vinnare framöver.

[denna text skrevs åt Computer Sweden 7 maj, men jag kom inte ihåg att lägga ut den på Morningstar förrän jag skulle skriva nästa text till Computer Sweden den 2 juni. -JL]
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar