Över 300 Europafonder att välja på

28 procent av alla aktiefonder som säljs i Sverige är någon typ av Europafond, men det är ändå ganska lätt att sortera så att bara ett alternativ återstår.

Jonas Lindmark 2010-03-15 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn

Att hitta rätt bland Europafonderna kan verka svårt. Av totalt 1838 aktiefonder som säljs i Sverige, så är hela 302 någon typ av bred Europafond. Dessa är placerade i tio olika kategorier, vilket delvis beror på att det finns olika perspektiv på vad som är ”Europa”.


Dessutom är ytterligare 77 fonder inriktade på något enskilt land i Västeuropa och 90 fonder placerar enbart i Östeuropa, vissa med stor spridning och andra i ett enda land som Ryssland. Lägg därtill 41 Nordenfonder, så finns det totalt 510 aktiefonder som på ett eller annat sätt placerar i Europa – 28 procent av det totala antalet aktiefonder.


Östeuropa

ofta separat


Den bredaste typen har placeringsbestämmelser som ger frihet att köpa aktier noterade i alla länder i hela världsdelen. Men de flesta Europafonder har ytterligare ett par begränsningar, dels att fonden inte placerar i fondbolagets eget hemland, dels att Östeuropa inte ingår. De två största grupperna av detta slag är ”Euroland” som enbart placerar i de länder som har euro som valuta, samt ”Europa ex Storbritannien”. Dessutom har Morningstar även skapat egna kategorier för de fonder som fokuserar på en viss typ av aktier, till exempel aktier i småbolag eller tillväxtbolag.


Morningstar fondindex (ligger under ”Verktyg” menyn) ger möjlighet till bättre överblick, eftersom fonderna kategorier där är placerade i en trädstruktur, som gör att det går att jämföra till exempel alla Europafonder med varandra. De enskilda fonderna finns på fliken ”Fonder inom fondgruppen” uppe till höger på översikten för varje fondindex.


Att fonden placerar enbart i euro-länder ger en tydligare avgränsning än den mer diffusa geografiska gränsen, där järnridån i praktiken lever kvar eftersom de flesta Europafonder inte alls placerar i Östeuropa. Men det är lite konstigt att just utesluta länderna Norge, Storbritannien och Schweiz, särskilt som dessa tre avvikande ekonomier hjälper till att ge en bättre riskspridning. För en vanlig svensk småsparare är det därmed vettigast med en vanlig Europafond, vilket också är det normala alternativet hos svenska fondbolag.


Som kontrast är det inte helt enkelt att komma på en rimlig anledning varför en svensk skulle vilja placera i en Europafond som utesluter enbart just Storbritannien. Detta är en fondtyp som främst är tänkt för engelsmän, på samma sätt som Europafonder registrerade här i Sverige sällan köper svenska aktier.


Få landfonder


Däremot kan det verka som en rimlig strategi att försöka nå högre avkastning genom att välja ut en specialiserad förvaltare per land och bygga en egen Europaportfölj av ett stort antal landfonder. Ett problem då är dock att de flesta landfonderna inte marknadsförs i Sverige, på samma sätt som de flesta Sverigefonder inte säljs utanför Sverige. Och det fåtal landfonder specialiserade på till exempel Tyskland eller Spanien som säljs i Sverige är knappast de som har skickligast förvaltare, snarare de som har högst avgifter och därmed störst marknadsföringsbudget.


Nackdelen med att sprida pengarna på fler specialiserade fonder är förstås att fondspararen själv måste ta ansvar för fördelningen av pengarna mellan de olika fonderna, vilket dessutom är ett beslut som har stor effekt på totalavkastningen. Och spararen får mer hjälp med förvaltningen i en bredare fond, samtidigt som årsavgiften ofta är lägre än i mer specialiserade fonder.


Fast även i kategorin ”Europa, mix bolag” finns just nu 108 fonder med i fondindex, så det behövs ytterligare några avgränsningar. Bara fyra fonder i kategorin är dock valbara hos PPM och har högsta Morningstar Rating 5 stjärnor, så det kan gå ganska fort att sortera så att bara ett alternativ återstår. Av dessa fyra är Nordea Selekta Europa mitt tips i Morningstars förslag på aktiva PPM-portföljer.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar