Osäkert inför riksdagsvalet

Sverigefonderna tillhör vinnarna under juli. Men riksdagsvalet 19 september ger osäkerhet om den framtida politiken, så du kan vinna på att spå rätt resultat.

Jonas Lindmark 2010-08-03 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn

Under juli skedde en brant återhämtning på den globala aktiemarknaden, MSCI världsindex räknat i dollar steg 8 procent och de flesta börser steg även räknat i lokal valuta. Men dollarn föll samtidigt 8 procent mot svenska kronan, så uppgången uteblev för svenska fondsparare.


Stockholmsbörsen följde dock utvecklingen i Europa och steg mer än börserna i resten av världen, upp 12 procent räknat i dollar och 4 procent räknat i kronor. Sverigefonderna är därmed vinnare i det korta perspektivet, men det speglar delvis att Stockholmsbörsen föll lite mer under maj. En rimlig förklaring kunde vara att börsföretagens rapporter för andra kvartalet har mottagits positivt – men med tanke på att börsuppgången har varit lika stor i resten av Europa, så verkar det mer troligt att den kraftiga försvagningen av dollarn har lockat pengar mer generellt till vår världsdel.


Svårt att spå


Söndag 19 september är det riksdagsval här i Sverige och så här några drygt sex veckor innan är det svårt att spå resultatet. Men valet är tillräckligt nära för att det troligen ska påverka många placerare, kanske så att de väntar med att investera till efter valet eller att de nu gör en prognos och försöker tjäna på att spå valsegern.


Historiskt har aktiekurserna ofta stigit när valresultat blivit kända, både i Sverige och utomlands. Redan det faktum att den politiska osäkerheten har minskat verkar ofta räcka för att locka köpare till börsen. Men det går även att peka på valresultat som rimligen skulle få Sverigefonderna att falla.


Både valuta- och aktiekurser


Tydligast är kanske om ett missnöjesparti som Sverigedemokraterna får en vågmästarroll. Men oron inför 19 september gissar jag främst är kopplad till att om den borgerliga alliansen förlorar och Socialdemokraterna under nästa mandatperiod behöver stöd av både Miljöpartiet och Vänsterpartiet, då hotar nödvändiga reformer att utebli samtidigt som löften om höjda skatter minska viljan att investera i Sverige. Framtiden behöver inte bli sämre än med den sittande regeringen, men redan ökad oro räcker ofta för att sänka aktiekurserna.


För aktiva fondsparare ger valet en möjlighet att försöka gissa sannolikheten för olika utfall och placera därefter. Fortsatt riksdagsmajoritet för den sittande regeringen behöver förstås inte betyda att Sverigefonderna stiger, särskilt som andra oväntade nyheter kan inträffa samma helg. Dessutom kan både valutakurser och aktiekurser påverkas. Men rimligen finns ändå god chans för den som gissar rätt valresultat att åtminstone undvika förluster när marknaderna öppnar måndagen 20 september.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar